Als woning- of bedrijfseigenaar is het verplicht om een energielabel aan te schaffen voordat u uw woning verkoopt of verhuurt. Dit label dient als indicator voor de energie-efficiëntie van uw gebouw en helpt u bij het nemen van duurzame beslissingen. Maar het proces om een energielabel te verkrijgen kan lastig lijken.
In 2021 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de regelgeving voor het aanvragen van energielabels. Sindsdien zijn alleen gecertificeerde energielabeladviseurs bevoegd om energielabels af te geven. Maar wat houdt dit in en met welke belangrijke overwegingen moet u rekening houden als u een aanvraag indient? Hier bieden wij u alle essentiële informatie die u nodig heeft om door het aanvraagproces voor het energielabel te navigeren.
Een energielabel is in wezen een certificeringsdocument dat inzicht biedt in de energie-efficiëntie van een gebouw. Variërend van energielabel A (wat een hoge energie-efficiëntie aangeeft) tot energielabel G (wat een lage energie-efficiëntie aangeeft), dit label is verplicht bij de verkoop of verhuur van onroerend goed. Het is afgeleid van meerdere factoren, waaronder de kwaliteit van isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie en het gebruik van duurzame energiebronnen.
Een energielabel blijft doorgaans 10 jaar geldig. Na deze periode moet het worden vernieuwd om ervoor te zorgen dat het de huidige energieprestaties van het gebouw nauwkeurig weergeeft. Het is echter vermeldenswaard dat als er ingrijpende renovaties of verbeteringen aan het pand worden uitgevoerd die van invloed kunnen zijn op de energie-efficiëntie, het raadzaam kan zijn om het energielabel bij te werken, zelfs voordat de periode van tien jaar is verstreken.
Er zijn verschillende dwingende redenen om dit te doen. Ten eerste geeft een energielabel waardevolle inzichten in de energieprestatie van uw woning. Gewapend met deze kennis kunt u gerichte maatregelen implementeren om de energie-efficiëntie te verbeteren, wat uiteindelijk tot kostenbesparingen leidt. Door te kiezen voor een duurzaam gebouw draagt u bovendien actief bij aan een gezonder milieu en een duurzamere toekomst.
Bovendien is de regelgeving rondom het aanvragen van een energielabel per 1 januari 2021 aangescherpt. Het is nu verplicht om een geldig energielabel te overleggen aan potentiële kopers of huurders bij de verkoop of verhuur van uw woning. Dit betekent dat u het label moet verkrijgen voordat u uw eigendom op de markt kunt zetten.
Bovendien kan het hebben van een energielabel de waarde van uw woning verhogen. Een energiezuiniger gebouw is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders vanwege de lagere energiekosten. Het bezitten van een duurzaam energielabel kan de aantrekkelijkheid van uw bedrijfspand dus aanzienlijk vergroten, waardoor het aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers of huurders.
Het aanvragen van een energielabel verloopt onder de nieuwe regelgeving iets anders. In plaats van een eenvoudige online aanvraag moet een gecertificeerde energieadviseur nu een inspectie ter plaatse uitvoeren bij uw woning.
Om het proces te starten kunt u uw gegevens achterlaten of direct contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak. Wij helpen u vooraf bij het verzamelen van alle benodigde documenten. Eenmaal gepland komt onze energieadviseur bij u langs voor een inspectie voordat er verdere stappen worden ondernomen.
Tijdens de beoordeling evalueren we verschillende factoren die de energie-efficiëntie beïnvloeden. Nadat we alle relevante informatie hebben verzameld, gaan we over tot de verwerking ervan. U kunt uw energielabel binnen vijf werkdagen na de keuring verwachten. Ons doel is om het proces voor u zo naadloos en efficiënt mogelijk te maken.
Ontgrendel nauwkeurige huurbeoordelingen met onze professionele diensten voor het tellen van huurpunten.
Onze energieadviseurs staan iedere werkdag klaar om uw vragen te beantwoorden.
06-49999665
info@vandaagenergielabel.nl
06-49999665
info@vandaagenergielabel.nl
© 2024 Vandaagenergielabel