Vraag in vier eenvoudige stappen een BENG-berekening aan voor uw nieuwbouwwoning(en) milieuvergunningsaanvraag met Vandaag Energielabel en ontvang 35% korting op uw definitieve energielabel!
En ontvang 35% korting op uw definitieve energielabel!
Een BENG-berekening staat voor ‘Bijna Energie Neutraal Gebouw’ en geeft aan hoe energiezuinig een woning of bedrijfsgebouw is. Sinds 1 januari 2021 is het wettelijk verplicht om gebouwen (bijna) energieneutraal te bouwen. Om deze eis af te dwingen is de BENG-berekening geïntroduceerd.
Per 1 januari 2021 is de BENG-berekening verplicht bij bouwvergunningaanvragen, ter vervanging van de voormalige Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) berekening, die niet meer wordt gebruikt.
De definitieve BENG-eisen zijn eind december 2019 gepubliceerd en sinds 1 januari 2021 zijn opgenomen in Bouwbesluit 2012.
Een BENG berekening is nu een verplicht onderdeel van de omgevingsvergunningsaanvraag, waarbij de volgende indicatoren worden berekend:
BENG 1: energiebehoefte-indicator in kWh/m²;
BENG 2: primaire fossiele energie-indicator in kWh/m² (max. 30 kWh/m²);
BENG 3: aandeel hernieuwbare energie in % (minimaal 50%);
TO-juli: opwarming van woning in zomermaanden (maximaal 1,2).
Om te kunnen berekenen of je aan de nieuwe BENG-eisen voldoet is er een nieuwe bepalingsmethode ontwikkeld. Deze is vastgelegd in de Nederlands Technische Afspraak (NTA 8800:2020+A1:2020): Energieprestatie van gebouwen – Bepalingsmethode’.
De nieuwe rekenmethodiek heeft vooral gevolgen voor architecten en vastgoedbeheerders.
TO-juli is een indicator om het risico op oververhitting te bepalen. Nieuwe woningen worden zo energiezuinig mogelijk opgeleverd, maar kunnen daardoor ook onbedoeld veel warmte vasthouden. Dit kan leiden tot oververhitting van een woning. De toetsing aan de TOjuli-eis is alleen nodig voor rekenzones waar geen actief koelsysteem aanwezig is. Dat is besloten in het Bouwbesluit.
Voor de omgevingsvergunningsaanvraag is een BENG berekening een verplicht onderdeel. In de BENG berekening wordt de energieprestatie van het gebouw berekend, denk daarbij aan de isolatiewaarden (Rc/U) van de gevels, vloeren, daken, ramen, kozijnen, etc. maar ook de efficiëntie van de installaties voor verwarming, tapwater, ventilatie, koeling, PV-panelen, etc.
Zorg ervoor dat de BENG-berekening wordt uitgevoerd door een partij die uiteindelijk bij oplevering van het gebouw het energielabel kan opmaken en registreren. Dat scheelt kosten en gedoe.
Kies voor Vandaagenergielabel!
Verplicht onderdeel van de omgevingsvergunningsaanvraag voor nieuwbouw
Verplicht bij oplevering (verkoop of verhuur) van nieuwbouw
Onze energieadviseurs staan iedere werkdag klaar om uw vragen te beantwoorden.
06-49999665
info@vandaagenergielabel.nl
06-49999665
info@vandaagenergielabel.nl
© 2024 Vandaagenergielabel